6,45 yayınlarından çıkan deniz ne kadar güzel, bizim queer challengeimiz’in “sadece bir kitabını okuduğumuz yazarın başka bir kitabı” maddesi ile sayfalarımıza konuk oluyor. yiğit karaahmet’in okuduğumuz diğer kitabı lubunya’dan da daha önce şu bölümde bahsetmiştik.
‘’yetmişli yaşlarını süren şener bey ve fehmi bey ilişkilerinin kırkıncı yılına varmış lubunya bir çifttir.
şener, piyanist eskisidir, beyoğlu’nda, harbiye’de zamanında piyanosuyla ortalığı kasıp kavurmuştur. fehmi ile tanıştıktan sonra sahneye veda etmiş evinin geyi olmuştur. fehmi ise yetiştiği kasabadan istanbul’ a mühendislik talebesi olmaya üniversite için gelmiştir.
talebelik yıllarında piyano çaldığı kulüpte şener’ le ve piyanosuyla tanışmış ve kırk yıllık ilişkileri böylece başlamıştır…
hali vakti yerinde olan çift ‘gizli’ ilişkilerinin son otuz yılını el ele, göz göze büyükada’daki köşklerinde -tabii ki ada’nın nizam tarafındaki- gözlerden ırak yaşamaktadırlar. ada sakinlerine ilişkilerini, ‘emeklilik yoldaşı’ olarak açıklayan şener bey ve fehmi bey’in adalılarla arasında ilişkilerinin ‘durum’una dair yıllara dayanan karşılıklı sorma-söyleme politikası işlemektedir.
fehmi ve şener adanın en güzel bahçeye sahip köşklerinde, yemeklerle, tatlılarla, içkilerle, çiçeklerle, yürüyüşlerle, çevirilerle ve müzikle mutlu bir balamozluk hayatı idame etmektedirler…
peki, bu beyaz mı beyaz, bütün heteronormlara emsal teşkil edebilecek ve tekeşliliğin kitabını yazan mutluluk, şener ve fehmi’nin köşkünün yanındaki boş evi bir yazlığına kiralayan ailenin liseli oğlu çava deniz hayatlarına dahil olduğunda nerelere evrilecektir?…’’
yiğit karaahmet’in romanında, adanın, denizin tadını, mimozaların ve adadaki binbir çiçeğin kokusunu hissediyoruz.
neyse ki, faytona binme atlar ölüyor inisiyatifi ve hayvan hakları aktivistlerinin mücadeleleriyle bir zulüm ve işkence sektörü olan faytonculuğun bitirilmesi sayesinde romanın bazı yerlerine sinmiş at boku kokusunu adalarda duymuyoruz artık…
roman, başka bir zamanda, komşu ada heybeli’de hüseyin rahmi ve hulusi bey’in ‘emeklilik yoldaşlığını’ getirdi aklıma ve gizli saklı, yaşanmak zorunda olan nice lubunya aşk hikayenin nasıl görünmezleştiğini…
deniz ne kadar güzel, gençlik, ihtiyarlık ve ölüm dehlizlerinde de dolandırıyor bizi… kurt dövmeli adam kadar genç, ajda pekkan gibi ölümsüz olmadığımızı hatırlıyoruz…
meyhane sohbetlerinde veya dost meclislerinde ‘gençlik gitti gidiyor napicaz ayol’ diyerek, gullümünü alıktığımız, huysuz, aksi lubunyalar olarak ne madilikler yaşanacağını düşünüp kahkahalarla güldüğümüz bir arada yaşlanmak istediğimiz ‘lubunya huzurevi projemiz’ için whatsapp’taki arkadaş grubuma yazıyorum. ’acil bişey yapmalı..’
son olarak, mehmet murat somer’ in hopçiki yaya’da tutturduğu lubunya üslubun izleri var deniz ne kadar güzel’de. çor demiyorum elbette, lubunya gerilim hikayelerinin bu kadar az olması bu anıştırmanın sebebi belki de. ‘bi ben bi zeki müren dönemi’ misali.
neyse ki artık o kadar yalnız değiliz.
iyi ki yazdın yiğit. daha çok yaz. daha çok yazmalıyız. çok hikayemiz var yazılmamış, arayı kapatmalıyız. kapatacağız.
okanthedimi
Sizde durumlar nasıl? Okuduğunuz kitapları #bizimqueerchallengeimiz ve #queertroublemakers hashtagleri ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Şimdiye kadar neler okuduk:
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 1: BİR YAZARIN İLK KİTABI – HUZUR BOZUMU ŞENLİKLERİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 2: İÇERİĞİ KURGU OLMAYAN BİR KİTAP – KURAL TANIMAYAN BİR MODA KILAVUZU
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 4: BİR ÖYKÜ SEÇKİSİ – AŞKIN L* HALİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 5: BİR YAZARIN SON KİTABI – EMİNE HANIM’IN ROMANI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 6: BİR ÖYKÜ KİTABI – ANNEMİN KABURGASI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 7: BİR ÇİZGİ ROMAN – KALP ÇARPINTISI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 8: ÇOK SEVDİĞİNİZ BİR YAZARIN KİTABI – TEKİNSİZ SORULARLA BAŞ BAŞA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 9: 35 YAŞIN ALTINDA BİR YAZAR TARAFINDAN YAZILMIŞ BİR KİTAP – ÜÇ NOKTA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 10: ADI TEK KELİME OLAN BİR KİTAP – XX
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 12: TİYATRODA SAHNELENMİŞ BİR KİTAP – VAJİNA MONOLOGLARI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 13: UYARLAMA FİLMİNİ MERAK ETTİĞİNİZ BİR KİTAP – TAM O SIRADA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 14: OKUDUĞUNUZ BİR KİTAPTA GEÇEN BİR KİTAP – 666
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 15: LAMBDA ÖDÜLLÜ BİR KİTAP – BİR BEDENİN GERÇEĞİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 16: HİÇ OKUMADIĞINIZ BİR YAZARIN KİTABI – TESADÜFİ TEZAHÜRLER
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 18: 500 SAYFADAN UZUN OLAN BİR KİTAP – SAPKIN
Bizim Queer Challenge’ımız Nedir?