orijinali 2015’te yayımlanan sapkın’ ın yazarı peter drucker, tarih ve siyasal bilimler alanında eğitim almış, emperyalizm, ortadoğu ayaklanmanları, cinsellik, sınıf ve ulusal/etnik/dinsel arası kesişimler ve özellikle de avrupa ve islam dünyası arasındaki etkileşimler gibi konulara yoğunlaşmış ve bu konuda dersler vermiş bir marksist bir akademisyen, kitap, 2021’de ege acar çevirisiyle ayrıntı yayınları tarafından basıldı. yayıma hazırlayan ise kıvanç tanrıyar.
gey normalleşmesinin kökenleri, neoliberalizmde gey normalleşmesi ve queer antikapitalizmin karşılaşacağı sorunlar başlıklı üç kısımdan oluşan kitabı, lubunya mücadelesinin kronolojik olmayan bir tarih okuması olarak da görebiliriz.
bu tarih, aynı zamanda sömürgecilik, oryantalizm, ırkçılık, göçmen karşıtlığı, islamofobi, aile, heteronormativite, onun boyunduruğunda doğan homonormativite ve kadın düşmanlığını da gözler önüne seren bir tarih tabii.
sapkın, lubunya mücadelesi tarihini, kapitalizm -emperyalizm ve neoliberalizm- eleştirileri eşliğinde inceleyerek kapitalizmin -ağırlıklı olarak avrupa ve abd’de- lubunya mücadelesini nasıl soğurmaya çalıştığını ve bu soğurmaya neden ve nasıl karşı çıkılması gerektiğini ve kapitalizme karşı mücadelenin queerleşmesi ihtiyacını çözüm ve önerilerle ortaya döküyor.
‘günümüzdeki lubunya politika büyük ölçüde neoliberal gey normalleşmesi ile queer politika arasında var olan bir çatışmadan oluşmaktadır’ tespiti de önemli.
kitapta, ezcümle, lubunya mücadelesinde kapitalizmi dikkate almayan bir mücadelenin nasıl bir homonormativite yarattığı hem de mücadelesine, gündemine lubunyaları al(a)mayan antikapitalistlere queerleşmenin gerekliliğini, önemini ve imkanlarını işaret etme derdinde.
‘kurtuluş yok tek başına’
o şekil yani.
’cinsiyet ve cinsellik yapıları aynı zamanda cinsiyetçi kapitalizmin ayrılmaz parçaları olarak görülmelidir, üretim, yeniden üretim ve tüketim; bunların üçü de başlangıçlarından itibaren cinsiyetlendirilmiş ve cinselleştirilmiştir.’
okan thedimi
Sizde durumlar nasıl? Okuduğunuz kitapları #bizimqueerchallengeimiz ve #queertroublemakers hashtagleri ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Şimdiye kadar neler okuduk:
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 1: BİR YAZARIN İLK KİTABI – HUZUR BOZUMU ŞENLİKLERİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 2: İÇERİĞİ KURGU OLMAYAN BİR KİTAP – KURAL TANIMAYAN BİR MODA KILAVUZU
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 4: BİR ÖYKÜ SEÇKİSİ – AŞKIN L* HALİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 5: BİR YAZARIN SON KİTABI – EMİNE HANIM’IN ROMANI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 6: BİR ÖYKÜ KİTABI – ANNEMİN KABURGASI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 7: BİR ÇİZGİ ROMAN – KALP ÇARPINTISI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 8: ÇOK SEVDİĞİNİZ BİR YAZARIN KİTABI – TEKİNSİZ SORULARLA BAŞ BAŞA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 9: 35 YAŞIN ALTINDA BİR YAZAR TARAFINDAN YAZILMIŞ BİR KİTAP – ÜÇ NOKTA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 10: ADI TEK KELİME OLAN BİR KİTAP – XX
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 12: TİYATRODA SAHNELENMİŞ BİR KİTAP – VAJİNA MONOLOGLARI
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 13: UYARLAMA FİLMİNİ MERAK ETTİĞİNİZ BİR KİTAP – TAM O SIRADA
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 14: OKUDUĞUNUZ BİR KİTAPTA GEÇEN BİR KİTAP – 666
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 15: LAMBDA ÖDÜLLÜ BİR KİTAP – BİR BEDENİN GERÇEĞİ
BİZİM QUEER CHALLENGE’IMIZ 16: HİÇ OKUMADIĞINIZ BİR YAZARIN KİTABI – TESADÜFİ TEZAHÜRLER
Bizim Queer Challenge’ımız Nedir?