Dorian Sarı’nın Türkiye’deki ilk solo sergisi Zır Zır, Kaşıntı Geri Döndü sanatseverlerle buluştu. Sergiyi, Öktem Aykut’ta 13 Kasım 2021’e kadar görebilirsiniz.
Dorian Sarı’nın sanat yolculuğu İsrail’de başlıyor. Aslında çok daha küçükken, anneannesinin ona dikiş öğretmesiyle de diyebiliriz. Zır Zır, Kaşıntı Geri Döndü sergisinde kendimizi bu dünyada sürükleniyor hissediyoruz. Belki de bize biri bir şey söylesin de ona göre hareket edelim istiyoruz.
Dorian Sarı’nın tüm işlerinde izleğini sürdüğümüz jest ve mimiklere dikkat edelim. Vücut dilini okuyalım. Zır Zır Kaşıntı Geri Döndü sergisindeki portrelerde bu vücut dili yine büyük önem taşıyor. Daha önce de video işlerinde kendi oynayan Sarı’nın, aynı kostümleri kullandığını görüyoruz. Aynı karakterin bir sonraki macerasındayız diyebiliriz, belki de bir öncesidir. Fotoğrafların ne zaman çekildiğini bilemeyiz tabii. Ancak bu sefer bu kişi taşlanmakta. Daha önce de sırtına bir silah dayalı yürümekteydi. Başka bir işte de dünyayı uyaran biri (sanatçıların hep yaptığı gibi) rolündeydi. Peki Zırzır’da bize ne anlatmaya çalışıyor?
Kendimizi önce pasif bir izleyici (bystander) konumunda buluyor, sonrasında ise fotoğraf ve videolarda gördüğümüz karakterin yerine koyuyoruz. Bir meselenin öznesi, nesnesi ve “dışında kalan” olmak arasındaki ilişkiyi sorguluyoruz. “dışında kalan” olmanın her zaman tarafsız kalmak veya etki etmemek anlamına gelmediğinin farkına varıyoruz.
En sevdiğim işlerinden biri de bu kemer, Post-Truth sergisinde de daha önce yer alan bu eser, modernizmin ölçümüzü almasını en sade bir şekilde gösteriyor.
İlk işlerinden beri üzerine eğildiği ve Post-Truth sergisinde de çokça vurguladığı siyaset konusuna değinmek istiyorum. Örneğin bir önceki sergideki işlerini politik, bu sergideki işlerini kişisel olarak ikiye ayıramayacağımızı düşünüyorum. Kuir feminist bir hatta ilerleyen sanatçının kişisel her bir eserinin ne kadar politik olduğu tartışmasız.
Dorian’ın işlerini QueerTroublemakers olarak tutkuyla takip ediyoruz. Eğer siz henüz Dorian Sarı’yla tanışmadıysanız bu sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
*Dorian Sarı 1989 İzmir doğumlu. Sorbonne Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Mezun olduktan sonra bir süre Napoli ve Tel Aviv’deki çağdaş sanat galerilerinde çalıştı. İsviçre’de, Cenevre HEAD’de güzel sanatlar okuyarak devam etti, Basel Sanat Enstitüsü’nde Master yaptı, çalışmalarını İsviçre’de sürdürüyor.
QueerTroublemakers