Online interaktivitenin sosyal ve flörtsel hayatımıza getirdiği yeni deneyimler hakkında pandemi sürecinde daha da sık düşünmeye başladım. Herkes daha da çok online, kim kimi like etmiş belli değil ama kimse gerçek anlamda şiddetsiz, açık, samimi bir iletişimde değil. Çevremdeki kuir, hetero fark etmeksizin birçok arkadaşımın benzer şeylerden şikayet etmesi beni daha da fazla düşünmeye ve biraz da araştırmaya itti. Bulduklarımın heyecanıyla öğrendiklerimi arkadaşlarımla paylaşırken neden yazıya dökerek daha çok insanla paylaşmayayım dedim. Meğer bizim yaşadıklarımızı cümle alem yaşıyormuş ve hatta bu deneyimleri tanımlamak için kavramlar oluşturulmaya başlanmış. Neden bunları nadide Türkçemize kazandırmayalım, değil mi? Bu konuda bana ilham veren bir çeviriden de henüz okumayanlar için burada bahsetmeden edemeyeceğim.(1)
Buyurun o zaman benden bir sanal-flörtsel deyimler sözlüğü denemesi… Ghosting hikayemizin bir nevi devamı da diyebiliriz. Başımıza başka neler neler geliyormuş bakalım.
Haunting (Hortlama): Ghosting (ya da Özge Karlık’ın harika çevirisiyle sırra kadem basma) durumundan bahsetmiştik. Haunting ise sizinle sebepsiz iletişimi kesen ya da belki de karşılıklı iletişimin kesildiği kişinin bir şekilde sosyal medyadaki ayak izlerinizi takip etmesi anlamına geliyormuş. Belki görüştüğünüz zamanlarda karşılıklı olarak sosyal medyadan birbirinizi eklediniz ya da sizi stalk’layarak hesabınıza erişti. Başka hiçbir mecrada iletişiminiz yokken hikayelerinize bakıyorsa, siz de peki neden diye kendinize soruyorsanız ve bu sinirlerinizi bozuyorsa yalnız değilsiniz. Bu zararsız gibi görünse de, doğrudan iletişime geçilmiyor ama bir yandan izleniyor olma hissi huzursuz edici olabiliyor. Hele de ghost olan karşıdaki kişi ise… Belki de daha ilk randevuda hemen sosyal medyada karşılıklı eklememek lazımdır, bilemedim.
Breadcrumbing (Kırıntılama): Diyelim ki flörtleşme sürecinin sonunda işler yolunda gitmedi ve iletişiminiz bir şekilde kesildi. Siz de bu işi unutup önümüzdeki maçlara bakacağız kafasına girmeye başladınız. Tam bu sırada yine hiçbir iletişiminiz olmayan eski flörtünüz pat diye Facebook’ta fotoğrafınızı beğendi ya da twitiniz RT etti. Bu hoppala paşam Malkara Keşan durumunu kırıntılama diye çevirdim ama Hansel ve Gretel masalına ithafen Hanselcilik de olabilir pekala. Belki pek çok durumda omuz silkip geçersiniz ama gerçekten unutmak için çaba gösterdiğiniz geçmiş bir hikaye söz konusuysa böyle bir hamle sigortalarınızın atmasına sebep olabilir. Bence yine bir iletişim problemi söz konusu. Herhangi bir iletişimi başlatmak isteği varsa bunun “merhaba”, “nasılsın?” gibi daha çift yönlü diyaloğa kapı açacak yöntemleri mevcutken, bu tip arka yollardan dolanmak neden?
Zombieing: Bunu çevirmeye hatta açıklamaya gerek duymuyorum bile, tahmin edebileceğiniz gibi ghosting yapan kişinin aniden tekrar iletişime geçmesi. Geçiniz…
Submarining: Bu da seri zombieing diye açıklanabilir. Diyelim bir şekilde ilk seferki ghosting’ini makul sebeplerle açıkladı ve tekrar görüşmeye ikna oldunuz. Ve o da ne? Tekrar ortadan kayboldu. Denizaltıcılık mı diyelim, karabatak da bu kişiler için uygun olabilir.
Cloaking: Perdeleme / pelerinleme diye çeviresim geldi ama tutar mı, bilmiyorum. Harry Potter’ın görünmezlik pelerininden esinlenen bu terim, ghosting’i daha da ileri bir aşamaya götürüyor. Sizinle iletişimi sebepsizce aniden kesen kişi aynı zamanda daha önceden iletişimde olduğunuz tüm sosyal medya platformlarında da sizi engelliyor. Eh en azından iletişimde kalmak istemediğini anlamış oluyoruz, bu da bir şey.
Daha yazasım var ama devamı başka bir yazıya diyorum ve size sanal olsun reel olsun, iletişimin kazasız belasız su gibi aktığı ilişkilenmeler diliyorum.
Avokado
Görsel: Freepik