Merhaba! İsmim Onur. Bu yazıda size radyo tiyatrosu yapma deneyimimi ve mini projem uXala’nın doğuşunu anlatacağım.
2017 yılının eylül ayıydı. Bazı sonbaharlar öyle oluyor ki, yaz tatilini geride bıraktığınız, yaratıcı bir enerji ile, ileri, yeni yıla doğru baktığınız oluyor. Benim için öyle bir dönemdi, en yakınımda olan kreatif mecra ise bir öğrenci radyosuydu.
Radyo işlerine ilgim vardı, daha önce bulunduğum üniversite bünyesindeki öğrenci radyosunda politik tartışmalar yapan bir grup ile birkaç kez canlı yayına çıkıp, yayındayız adrenalinini hissetmiştim. Ufak bir şehir olan Uppsala’da da olsak, sanki şehirdeki bütün arabalar bizi dinliyormuşçasına yapılan işe heyecanla yaklaşan alan bir gruptuk. Programlarda tartışılacak konuları belirlemekten, podcastler için ses dosyaları düzenlemeye kadar birçok işle uğraşıyorduk.
Böyle bir dönem geride kalmıştı. Aynı zamanda okuldaki imkanları kullanabileceğim son aylardı ve radyoda yeni bir şeyler yapmalıydım.
Bir gün, çeşitli startup firmaların yer aldığı bir iş yerinde VR (sanal gerçeklik) oyunlarını deneme atölyesine katıldım. Burada birçok oyunu ve cihazı deneyimleme imkanım oldu. VR oyunlarını etkileyici bulmuştum. Etkinlik sonrası oyunların vücudumda bıraktığı olumsuz etkiler olan baş dönmesi ve halsizlik sürerken, ileride geliştirilecek olan oyunlara ve VR cihazlarına kafayı takmıştım. Çocukluktan beri Sims oynamayı seven ben, Sims gibi bir rol yapma oyununu VR ortamında oynamayı hayal ederek eğleniyordum. Bu beyin fırtınası hali ve VR ortamında karakterler yaratıp onlarla etkileşimde olma fikri beni düşündüklerimi yazıp çizmeye itti. Peki bu düşündüklerimi hangi yolla insanlarla paylaşmalıydım?
Dört bölümlük mini radyo tiyatrosu uXala bu sorunun cevabı olarak doğmuş oldu. Yazıldıktan on yıl sonra, 2027 yılında geçen, henüz yeni Uppsala ya gelmiş bir öğrencinin etkileyici bir VR oyunu olan uXala ile tanışmasının hikayesini hazırladım ve bunu podcast formatında yayınladık. Kahramanımız Don, kendi adını verdiği ve oyunda yarattığı karakter olan Don ile, şehrin henüz bilmediği sokaklarını sanal ortamda keşfedecek, sosyalleşip, farklı bir cinsiyette birinci tekil şahıs olmayı deneyimleyecekti.
Dört podcast bölümünde kendimce söyleyeceklerimi söyleyip, sorularımı sordum ve bu da bu mini projenin sonu oldu. Önümüzdeki dönem, teknolojinin kişilerin cinsel ve cinsiyet deneyimlerinde (belki de kuir pozitif?) maceralar yaratabileceği hem politik anlamda, hem de bilim kurgu camiası için ilginç bir konu olacağa benziyor.
uXala’yı iTunes ve StudentRadi